Sık Ateşlenen Çocuk

Sık Ateşlen Çocuklarda Ne gibi Araştırmalar Yapılmalıdır?

Sağlıklı çocukların yılda 8-10 kere üst solunum yolu geçirmesi ve buna bağlı olarak ateşlenmesi normaldir. Özellikle kreş yada okula giderek toplu yerlerde bulunan çocuklar sıklıkla hastalanırlar. Ancak enfeksiyonlar ağır seyrediyor, sıklıkla hastaneye yatışa neden oluyorsa örneğin üst solunum yolu enfeksiyonu her seferinde zatürreye ilerliyorsa, ağır ishaller, mantar enfeksiyonları veya ciltte düzelmeyen egzama veya iltihabli yaralar oluşuyorsa, bağışıklık sistemi ile ilgili bir sorun olup olmadığı araştırılmalıdır.

Tekrarlayan ateş  durumlarında akla gelmesi gereken diğer bir durum da periyodik ateş sendromlarıdır. Bunlar mikrobik olmayan durumlardır. İnflamasyon dediğimiz, enfeksiyon olmadan bünyenin kendiliğinden verdiği ateşli bir reaksiyondur. Bu durumda çocukta öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi bulgular olamadan, kuru bir ateş ve buna eşlik eden çeşitli olabilir. Bunlar tek bir hastalık değil, hastalıklar grubudur. Ülkemizde en sık görüleni, Ailevi Akdeniz Ateşidir. Bu hastalık genetik geçişlidir. Hastalarda tekrarlayan ve birkaç gün süren ateş, karın ağrısı, eklem ağrısı, göğüs ağrısı gibi bulguları olduğu ataklar gözlenir. Genetik test yapılarak tanısı rahatlıkla konabilir ve uygun tedavi ile semptomların düzelmesi ve komplikasyonların önlenmesi mümkündür. Tanı almayan hastalarda uzun dönemde vücutta amiloid dediğimiz bir maddenin birikimi ile organlarda özellikle böbrek hasar yapma riski bulunmaktadır.

Bir diğer sık görülen periyodik ateş durumu da PFAPA dediğimiz hastalıktır. Özellikle küçük çocuklarda ateşle birlikte boğazda kript, boyunda bezeler ve ağızda yaraların eşlik ettiği ataklar  görülür. Tanısı klinik olarak konur. Genenllikle 6 yaş sonrasında ataklar kaybolur.

Enfeksiyon tablosu olamadan tekrarlayan ateş atakları yaşayan çocukların bu hastalıklar açısından değerlendirilmesi gerekir.

 

Sayfamızı Paylaşın:

Etiketler: ateş